MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÖSSZKOMFORTOS ÉS A KOMFORTOS INGATLAN KÖZÖTT?

by Tóth Rita
in Blog

Gyakran olvasható eladásra kínált ingatlanok hirdetésénél, hogy a gázkonvektoros fűtési móddal rendelkező lakást vagy házat összkomfortos ingatlannak nevezik. Miért nem helytálló ez a megfogalmazás?

Az ide vonatkozó törvény úgy rendelkezik, miszerint összkomfortos az a lakás, amely legalább 12 nm-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és wc-vel, valamint közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és központos fűtési móddal rendelkezik.

 

Központi fűtésnek tekintjük azt, amikor egy időben több helyiség felfűtésére alkalmas a fűtőberendezés. Ilyen például a gázkazánnal vagy vegyes tüzelésű kazánnal üzemelő fűtés, ahol az egyes helyiségekben radiátor hőleadók vannak. Ugyancsak központi fűtésnek minősül a fal-, padló- és mennyezetfűtés. A cirkófűtés egy zárt rendszerű, központi fűtés, ahol a fűtőberendezés egy fali gázkazán, és a csövekben és fűtőtestekben cirkulál, kering a hőátvivő közeg, a víz.

A komfortos lakás egyedi fűtési móddal rendelkezik. Ebben az esetben a hőt egyedi fűtőberendezések biztosítják az egyes helyiségekben. Ilyen lehet például a gázkonvektor, a cserépkályha, egyéb kályha vagy infrapanel. Még napjainkban is meglepően sok olyan ingatlannal lehet találkozni Győrben, ahol gázüzemű cserépkályha biztosítja a fűtést.

Gázkonvektorral vagy cserépkályhával fűtött ingatlan tehát nem tekinthető összkomfortosnak, csak komfortosnak.

Milyen szempontból van jelentősége a komfortosságnak?

Amennyiben CSOK-ot igényelsz a vásárolandó vagy bővítendő ingatlanhoz, úgy a törvényi előírások szerint legalább komfortosnak kell lennie az ingatlannak. Eszerint akár gázkonvektoros fűtési móddal rendelkező lakás vagy családi ház is alkalmas arra, hogy CSOK támogatás segítségével vásárold meg.