Ki fizeti az ingatlanközvetítőt?

by Tóth Rita
in Blog

Ha nem vagy járatos ingatlanok eladásában és vásárlásában, akkor benned is felmerülhet a kérdés, hogy vajon kinek kell megfizetnie az ingatlanközvetítői díjat? Az eladónak vagy a vevőnek? Sok vevő, illetve érdeklődő megijed attól, hogyha ingatlanos árulja az ingatlant. Könnyen gondolhatja azt, hogy többe kerül számára az ingatlan, ha közvetítőn keresztül vásárolja, pedig nem így van. Az ingatlanközvetítői díjat mindig az eladó fizeti az ingatlan eladását követően. Az ingatlanost ugyanis az eladó bízza meg az értékesítéssel.

Felvetődhet benned a kérdés, hogy magasabb-e az ingatlan ára, ha közvetítő értékesíti? Egy ingatlannak egy ára van. Az ingatlanközvetítői munka egy szolgáltatás. A szolgáltatás díja nem növeli az ingatlan értékét. Tehát ugyanannyit ér az ingatlan akkor is, ha a tulajdonos árulja, és akkor is, ha szakember foglalkozik vele.

Hasonló a helyzet az ingatlan bérbe adásánál is. A tulajdonos megbízza az ingatlanközvetítőt, hogy szerezzen számára bérlőt. Ennek a megbízásnak van egy ellenértéke, melyet a tulajdonos fizet az ingatlanos felé. Attól, hogy az ingatlan ügynök hozza az albérlőt a lakásra, nem kerül többe a bérleti díj.

Ez a Magyarországon és Győrben bevett gyakorlat. Amerikában az a jellemző, hogy mindenkinek saját ingatlanosa van. Ha ott vásárolni szeretne egy ingatlant valaki, akkor a keresési igényével megbízza a közvetítőt. Ekkor az ingatlan felkutatásában egyeznek meg egymással a felek, és ha talál az ingatlanos a vevő elképzeléseinek megfelelő lakást vagy házat, akkor a vevő fizet közvetítői díjat.

Az ingatlanközvetítői díj könnyen megtérül, ha az ingatlanos gyorsabban és magasabb áron tudja eladni az ingatlanodat, mintha te próbálkoznál az értékesítéssel. Mielőtt ingatlanost választanál, kérdezz körbe, hogy melyik iroda, milyen szolgáltatást nyújt a megbízási díjáért.

Milyen költséget kell fizetnie a vevőnek vagy bérlőnek? A vevő választja és a vevő fizeti az ügyvédi munkadíjat. Az adásvételi szerződés elkészítése ügyvédi feladat, és a jelenlegi gyakorlat szerint a vevő finanszírozza a jogi szakembert. Ezen túlmenően a vevő fizeti a vagyonszerzési illetéket. Bérlőként elkerülhető valamennyi plusz költség abban az esetben, ha az ingatlanközvetítő segít a bérleti szerződés elkészítésében. Amennyiben ügyvéd vagy közjegyző előtt történik a bérleti szerződés aláírása, úgy a tulajdonos és a bérlő megegyezésén múlik, hogy az adminisztrációs költségeket milyen arányban osztják meg egymás között.