MIÉRT KIHÍVÁS MAGÁNSZEMÉLYKÉNT INGATLANT ELADNI?

by Tóth Rita
in Blog

Szeretnél ingatlant vásárolni, és ahhoz szükséged lesz arra, hogy megszabadulj a mostanitól. Nincs nagy tapasztalatod az ingatlan értékesítésben, de rengeteg hirdetést lehet találni a neten, így bőven adott a lehetőség ellesni az ötleteket. Körbefotózod a lakásodat, és néhány kattintás után útjára ereszted a hirdetésedet az online világban. Ingatlanközvetítőt nem szeretnél megbízni, mivel a kollégáid közül többen eladták saját maguk a házukat. Miért fizess közvetítői díjat, ha neked is sikerülhet túladni az ingatlanodon?

   Az első meglepetés akkor ér, amikor másnap elkezd izzani a telefonvonalad. Rég hallottad ennyiszer egy nap alatt a kedvenc csengőhangodat. Lelkesen kapkodod fel a hívásokat, ám egy idő után tudatosul benned, hogy csak ingatlanosok szeretnének beszélni veled a lakásodról.

   Felesleges volt megjelölni és beleírni a hirdetésekbe, hogy „ingatlanközvetítők ne keressenek!”. Eleinte idegesített, hogy miért akarják rád erőltetni a szolgáltatásukat, aztán egyre inkább szórakoztatott a sokféle, kreatív próbálkozás. Intenzíven gyakorolhattad a nem-et mondást. Végül a két legszimpatikusabb ingatlanos telefonszámát elmentetted azzal, hogy keresni fogod őket, ha saját magad nem boldogulsz az eladással.

  A második héten hívott az első érdeklődő. Magánszemélyként szerette volna megnézni a lakásodat, ám a találkozás alkalmával kiderült, hogy ingatlanos. Mérges voltál rá, mert ez nem volt korrekt a részéről. Természetesen nem írtál alá vele megbízási szerződést.

  A harmadik héten megnézte két fiatal pár a lakásodat. Egyikük sem tett vételi ajánlatot. Két hónap után kezdett fogyni a türelmet, és a külföldi munkalehetőség miatt sürgőssé vált az ingatlan eladása. A nagybátyád bemutatott az ő ingatlanosának, és a közös ebéd alkalmával történt beszélgetésnél döbbentél rá, hogy mire nem figyeltél oda:

rosszul áraztad be az ingatlanodat, mivel a kínálati árakhoz viszonyítottad a saját lakásod árát

 nem tettél fel alaprajzot a hirdetésbe

 rossz minőségű fotókat készítettél az ingatlanról

 nem akartál fizetni a külön szolgáltatásokért, ezért a hirdetésed sokkal hátrébb került a találati listában

 a szöveges bemutatásból sok, lényeges információ kimaradt

 

A kávézás során eljutottatok odáig, hogy kérted az ingatlanközvetítő segítségét. Eleged lett a sok bosszankodásból, és sürgetett az idő. Az ingatlanos három hét alatt hozott vevőt a lakásodra, és megállapítottad, hogy valamit mégis csak tudnak az ingatlan értékesítők.