Miért célszerű értékbecslést készíttetni az ingatlanodról?

by Tóth Rita
in Blog

   Előfordulhat olyan helyzet az ingatlanod kapcsán, amikor szükségessé válik az értékének a pontos megállapítása. Milyen esetekben fordulhat ez elő? Például jelzálogjoggal való megterhelés, tulajdoni hányad kivásárlása esetén, örökölt ingatlan értékének megállapításakor, eladási szándék vagy szoc. pol. (CSOK) bejegyzés másik ingatlanra történő átjegyeztetése esetén.

   Banki hitelfelvétel esetén az általános gyakorlat szerint a hitelt nyújtó pénzintézettel szerződéses jogviszonyban lévő értékbecslő cég készíti el a becslést. Magánúton készített    értékbecslést nem fogadnak el a bankok.

   Egyes hivatalos, hatósági eljárások esetén elkerülhetetlen az adott ingatlanról készített írásbeli értékbecslés benyújtása.

   Amennyiben értékesíteni szeretnéd az ingatlanodat, de nem vagy tisztában annak a jelenlegi, piaci forgalmi értékével, úgy célszerű szakszerű értékbecslést készíttetned. Felvetődhet benned, hogy miért fizess az értékbecslőnek, hiszen az internet tele van eladásra kínált ingatlanokkal, és azok árához tudod viszonyítani a te lakásod, házad árát. Valóban lehet ezzel a módszerrel hozzávetőlegesen beárazni a saját ingatlanodat. A legtöbben így határozzák meg eladás előtt az ingatlanuk értékét. Ilyen árazás esetén azonban a kínálati árakhoz tudsz hasonlítani, nem a konkrét eladási árakhoz.

   A hirdetésekben megjelenő kínálati árakhoz képest a megvalósult eladási árak jellemzően 3-10%-kal alacsonyabbak. A pontos alku mértékét azonban csak találgatni lehet. Emellett minden egyes ingatlan adottsága más és más. Hiába ugyanaz a környék, ha más a fekvése, a műszaki állapota vagy a fűtése a te ingatlanodnak, a hirdetett ingatlanhoz képest.

   Mivel az ingatlant eladni szándékozók többsége a netes hirdetési árak alapján árazza be az ingatlanát, ezért kialakult az ingatlanpiacon egy mesterséges túlárazás. Részben ez okozza azt, hogy irreálisan magasak és elrugaszkodottak az ingatlan árak.

   A túlárazott ingatlanodat tovább tart eladnod, alulárazás esetén pedig veszteséggel értékesíted a legnagyobb vagyontárgyadat. Ezért van nagy szerepe a reális forgalmi érték megállapításának, mely olyan értékbecslés által valósulhat meg, amikor a becslő konkrét eladási árakon alapuló becslést készít.

   Amerikában 200 éve működik az a rendszer, amelyben rögzítésre kerülnek a hirdetési és az eladási árak. Ez az adatbázis jó alapot szolgáltat a reális piaci ár meghatározásához. Magyarországon sem adatbázissal, sem 200 éves múlttal nem rendelkezik az ingatlanos szakma.

   Megvalósult eladási árakon alapuló értékbecslést kérhetsz győri vagy Győr környéki ingatlanodra irodánknál: www.iranytu-ingatlan.hu