MIÉRT ÉRDEMES AZ MNB LAKÁSCÉLÚ SZIGORÍTÁSAI ELŐTT INGATLANT VÁSÁROLNOD?

by Tóth Rita
in Blog

A Magyar Nemzeti Bank a közeljövőben tervezi bevezetni a 330 pontból álló versenyképességi programját. Ennek keretében jelentős változásokra lehet számítani az ingatlanpiacon, melyre érdemes már most felkészülni. A fiatalok lakásvásárlási támogatása mellett a befektetési jellegű ingatlan vásárlások visszaszorítása is az MNB tervei között szerepel.
A hosszabb ideje tartó alacsony jegybanki alapkamat miatt a lekötött betétek kamata szinte jelentéktelenné vált. Akik szeretnék tartósan jó helyen tudni a pénzüket, előszeretettel vásárolnak olyan célból ingatlant, hogy azt bérbe adják. Egy jó vétellel 4-6%-os hozam elérhető hosszú távon. Budapesten a befektetési jellegű ingatlanok aránya jelenleg 40%. Részben ez generálta a magasabb ingatlan árakat.



Az MNB tervei között szerepel, hogy a lakásvásárlási illeték növelésével a fővárosban mérsékelje az ingatlan árak emelkedését. Arra vonatkozóan nem áll rendelkezésre információ, hogy az ország többi pontján várható-e szankció bevezetése. Mindenesetre kivárni nem érdemes azoknak, akik ingatlan vásárlást terveznek.
Szándékában áll az MNB-nek továbbá, hogy a meglévő tulajdonban lévő ingatlanok számához igazítsa a CSOK-támogatás mértékét. Erre figyelemmel azok kaphatnak kevesebb állami támogatást, akik már rendelkeznek egy vagy több lakóingatlannal.
Másik eszköz lehet a lakásárak emelkedésének visszaszorítására az, hogy olyan megtakarítási lehetőségekre ösztönözzék a lakosságot, amely által az ingatlan bérbeadáshoz hasonló hozamok érhetők el.



A 234 oldalas Versenyképességi program bevezetésére néhány hónapon belül sor kerül. Az intézkedések életbe lépése előtt javasolt lépéseket tenniük azoknak, akik szeretnék ingatlanban tudni a pénzüket. Célszerű olyan lakást vásárolni, mely hosszú távon tartja az értékét, sőt az inflációnál nagyobb arányban növekszik az ára az évek előrehaladásával.